Windows 11 vs. Windows 10: végre ideje frissíteni?

2023.11.01 - 19:05
Windows Operációs Rendszer
Antivírus és Szoftver
Kulcsfontosságú Megállapítások Részletek
LightZone Egy ingyenes, nyílt forráskódú fotószerkesztő, amely különösen hasznos RAW fájlok kezelésére. Lehetővé teszi a változtatások visszavonását még a mentés után is.
Paint.NET Teljesen ingyenes fotószerkesztő szoftver PC-re, amely eredetileg a Microsoft Paint alternatívájaként fejlesztették ki. Felhasználóbarát felülettel és széles eszközkészlettel rendelkezik.
Photo Pos Pro Erős képszerkesztő eszköz, amely egyszerű és felhasználóbarát felületet kombinál a magas funkcionalitással. Ingyenesen letölthető, de prémium verzió is elérhető.
PhotoScape X Minden egyben fotószerkesztő szoftver, amely számos professzionális, mégis intuitív eszközzel rendelkezik. Különösen alkalmas bonyolult képmanipulációra és retusálásra.
Lightroom Az egyik legnépszerűbb professzionális fotószerkesztő a világon, amelyet minden szintű fotósok kedvelnek. 7 napos ingyenes próbaverzióval elérhető, majd havi 9,99 dollárért használható.

Bár a Windows 11 első ránézésre csupán a Windows 10 átdolgozott változatának tűnik, az operációs rendszer számos új funkcióval rendelkezik. Vannak viszonylag kisebb változások, mint például az új Start menü és a Tálca, valamint néhány meghatározó jellemző, mint például az Android alkalmazások támogatása a Windows 11-en.

Két windows laptop egy fa asztalon

Jobb design és funkciók

A Windows 11 nagy vizuális változást hozott a Microsoft számára. Az új operációs rendszerben a Microsoft középre helyezi a Tálcát és a Start menüt. Ezáltal kissé hasonlít a macOS-re és a ChromeOS-re. Azonban vissza lehet mozgatni balra, ha szeretnénk.

Ha viszont a Tálcát a képernyő jobb vagy bal oldalára szeretnéd tűzni, akkor rossz hírünk van. Ezt már nem lehet natívan megtenni, mivel a Windows 11-ben a Tálca csak az alján marad. Fizetős harmadik féltől származó alkalmazások, mint például a Start11, azonban megváltoztathatják ezt, ha szeretnéd.

A fő vizuális változáson kívül a Windows 11 kerekített sarkokkal rendelkező ablakokat, új alkalmazásikonokat és új Fluent Emojikat tartalmaz, amelyek kizárólag a Windows 11-hez tartoznak. Ennek ellenére a Windows 11 még nem látta a 3D emojikat, amelyeket a Microsoft az eredeti bevezetés során beharangozott.

Számos kisebb funkció hozzáadása is történt, többek között élő feliratok a böngésződ számára és a Fókusz mód, amely lehetővé teszi az értesítési beállítások testreszabását egy meghatározott időre munka közben.

Egy nagy terület, amire a Microsoft koncentrált, az a Fájlkezelő. A legújabb frissítés füleket ad hozzá, és állítólag a Microsoft egy nagy Fájlkezelő-átalakítást tervez 2023-ra. Ezt az átalakítást úgy hírlik, hogy a Microsoft szolgáltatásait és az OneDrive-ot integrálja a Fájlkezelőbe, valamint új részletes menüt ad hozzá, amikor kiválasztasz egy fájlt vagy mappát.

Start menü és Tálca

Ha a Windows 11 és a Windows 10 közötti különbségeket nézed, a legnagyobbak a Start menü és a Tálca.

Kezdve a Start menüvel, a Windows 11-ben ez kissé egyszerűbb. Csak egy statikus alkalmazáslistát látsz, amit a leggyakrabban használt dokumentumaid követnek az alján. Fontos, hogy az Élő Csempék eltűntek a Windows 11-ben, ami sokkal rendezettebbé teszi a Start menüt.

Ami a Tálcát illeti, a Microsoft összezsugorította a keresőmezőt egy ikonná és eltávolította a Cortana funkciókat a Windows 11-ben. Most már találsz egy dedikált ikont a Microsoft Teams számára a Tálcán, amely integrálva van a Windows 11-be. Szabadon eltávolíthatod az ikont, ha nem használod a Teams-et.

A másik nagy változás is az időjárás áthelyezését jelenti a Tálcán a képernyő bal oldalára. Ezt Hírek és Érdekességek néven ismertük a Windows 10-ben, de a Windows 11-ben ez helyettesítve lett Widgetekkel (olvasd el összefoglalónkat a legjobb Windows 11 widgetekről). Még mindig láthatod az időjárást, de más dolgokat is láthatsz, mint például a kedvenc híreid, sporteredmények, forgalom és több.

A Windows 11 bevezeti a Virtuális Asztalokat is, amelyek lehetővé teszik, hogy külön asztali munkaterületeket tarts fenn munkához, játékhoz vagy bármi máshoz, amit szeretnél.

Android alkalmazások integrációja

Az alkalmazásboltok a Windows 11-ben és a Windows 10-ben ugyanazon a designon alapulnak. Azonban a Windows 11 alkalmazásboltja támogatást hoz az Android alkalmazások számára az Amazon Appstore-on keresztül. Csak néhány kiválasztott Android alkalmazást támogatnak, ezért győződj meg róla, hogy elolvastad útmutatónkat arról, hogyan telepítsd az Android alkalmazásokat a Windows 11-en.

A Windows 10-hez képest a Microsoft több alkalmazástípust is belefoglalt a Windows 11-be. Még mindig hozzáférhetsz az Univerzális Windows Platformhoz (UWP), de most már Win32 alkalmazásokhoz is, mint például a Firefox és az Epic Games Store.

Fejlett játékfunkciók

Ha a legjobb Windows operációs rendszert szeretnéd játékhoz, a Windows 11 a te választásod. A legutóbbi Windows 11 frissítések tartalmaztak optimalizációkat ablakban futtatott játékokhoz, és támogatja az olyan funkciókat, mint az Auto HDR és a DirectStorage - egy közelgő funkció, amely segít a játékoknak kevesebb mint egy másodperc alatt betöltődni.

Néhány ilyen funkció, mint például a DirectStorage, a Windows 10-en is elérhető. A Microsoft világossá tette, hogy a játék nagy hangsúlyt kap a Windows 11-ben, így ez most a jobb platform a játékosok számára, különösen néhány teljesítményhibával dolgoztak ki. A PC-s játékosok nagy számban frissítik a Windows 11-re, ami jó jel.

Legutóbb a Microsoft hozzáadta a frissített képfrissítési támogatást a Windows 11-hez, megoldva a több monitorral rendelkező játékosok problémáit. További címek támogatják a DirectStorage-t is, mint például a Ratchet and Clank Rift Apart.

Snap Layouts és multitasking

The Windows 11 snap groups and snap layouts feature.

A Windows 11 multitasking fejlesztései exkluzívak; nem kerülnek visszahordásra a Windows 10-re. A Windows 11-ben növelheti a multitaskingot és a rendszerteljesítményt a Snap Layouts segítségével, amelyek csoportosítják az ablakokat és elmentik őket a tálcára. Ez a Windows 10-en is elérhető, de a Windows 11 könnyebbé teszi a Snap Layouts elérését és több konfigurációt biztosít. A Microsoft még több funkcióval frissítette a Snap Layouts-ot a bevezetése óta.

A Windows 11 megoldja a több monitoros beállítások nagy problémáját is. A Windows 11 emlékszik arra, hogyan voltak az ablakok az külső monitoron, és abban az állapotban menti el őket, amikor lecsatlakozik egy monitortól, majd újra csatlakoztatja. Ez az egyik legidegesítőbb probléma a Windows 10-zel, amelyet a Windows 11 végre kezel.

Fejlett tablet mód

Surface Pro 8 tablet view with Windows 11 screen.

A Windows 10 rendelkezik egy hagyományos tablet móddal, amely teljes képernyős Start menü élményre váltja a PC-t. A Windows 11-ben ez eltávolításra került. Ehelyett a Windows 11 inkább iPad-ként viselkedik, ahol amikor a készüléket tablettá váltja, a dolgok könnyebben érintőképernyőssé válnak. Ez magában foglalja az új gesztusokat a Start menü megnyitásához, az ablakok elutasításához és többhez, amelyek nincsenek jelen a Windows 10-ben. A táblagépek mellett ez a funkció megerősítette a Windows 11-es eszközöket, mint például az Asus ROG Ally.

Ezenkívül a Windows 11 mélyebb tollfunkciókat hoz. Továbbra is használhatja a Whiteboardot vizuális együttműködésre, de a Windows 11 támogatást is nyújt akár négy alkalmazásparancsikonhoz tollon keresztül.

A hangnavigáció is javult a Windows 11-ben, lehetővé téve, hogy hangját használja alkalmazások indításához, billentyűzet- és egérbevitelhez, az operációs rendszer vezérléséhez és gyakorlatilag bármi máshoz, amire szüksége lehet. Röviden, a Windows 11 lehetővé teszi, hogy teljes mértékben hanggal irányítsa az operációs rendszert.

Teljesítmény

A Windows 11 nagyszerű, ha a teljesítmény fontos számodra. A Microsoft beszélt a teljesítmény előnyeiről és optimalizációiról a Windows 11-ben egy YouTube videóban.

A Microsoft szerint a Windows 11 sok munkát végez a memóriakezelésben, hogy előnyben részesítse azokat az alkalmazásablakokat, amelyek nyitva vannak és futnak az előtérben. Ez garantálja, hogy több CPU-erőt kapnak más rendszererőforrások felett. A Windows 11 alvás közben néhány adatot felfüggeszt a RAM-ban, segítve abban, hogy 25% -kal gyorsabban ébredjen fel, mint a Windows 10.

A Microsoft hozzáadott teljesítményjavításokat a bevezetés óta. Februárban a Windows 11 frissítést kapott, amely például növelte a szilárdtest-meghajtók (SSD) sebességét.

A Windows 11 gyorsabb, mint a Windows 10, de a különbségek kicsik a valós használatban. A Windows 11 különböző optimalizációi segítenek gyorsabban futtatni a gyengébb laptopokon, de nem ad le sok teljesítményt a Windows 10-zel.

Együttműködés és távmunka

A Windows 11-ben található AI funkciók a Teams számáraMicrosoft

A Windows 11-et és a Windows 10-et is használhatja távmunkához, de a Windows 11 együttműködési funkciói sokkal jobbak. Támogatja a háttér elmosását, a szemkontaktus beállításait az értekezleteken és az automatikus képkivágást - mindezek nincsenek jelen a Windows 10-en.

Ezek az AI-alapú funkciók a Microsoft Teams-en keresztül érhetők el, bár néhányuk függhet a számítógépén található hardvertől.

Windows Copilot

A Windows Copilot lassan beépült a Windows 11-be, és nem található meg a Windows 10-ben. A funkció alapvetően beépíti a Microsoft Bing Chat-et az asztalára, így bárhol az operációs rendszerben rendelkezésre áll egy AI asszisztens.

Lassan bevezetik az új Windows 11 építéseiben, és a Microsoft bővíti funkcionalitását. A cég világossá tette, hogy az AI a Windows számára nagy hangsúlyt kap, különösen az OpenAI (a ChatGPT mögött álló cég) óriási befektetése után.

Legutóbb azt hallottuk, hogy a Microsoft olyan AI-asszisztált háttérképeket vizsgál, amelyek mozognak és reagálnak az egérmozgásra. Valószínűleg tucatnyi vagy annál több AI funkció érkezik rövidesen a Windows 11-be, és valószínűleg nem lesznek visszahozhatók a Windows 10-be.

Frissítsen-e a Windows 11-re?

A legújabb Windows verzióként a Windows 11 a legtöbb ember számára a legjobb választás. Azonban új funkciói néhány korlátozást is hoznak, amelyek bonyolítják néhány frissítést, különösen az idősebb PC-k esetében.

Frissítés a Windows 11-re

A Windows 11 frissítés elérhető oldala.Kép a szerzői jog tulajdonosának engedélyével

A Windows 11-re való frissítés egyszerű dolog, de lehet, hogy aggódik, ha a Windows 10-en ül. Ahogy azt a Windows 11 telepítéséről szóló útmutatónkban ismertetjük, a legtöbb PC ingyenesen frissíthető a Windows 10-ről egy egyszerű Windows frissítésen keresztül. Erősen ajánljuk ezt az utat, hogy elkerülje a rosszindulatú Windows 11 telepítőket, amelyek megjelenhetnek a keresőmotorokban.

A Microsoft befejezte a kiadást, így bármely támogatott hardverrel rendelkező PC ingyenesen frissíthető a Windows 11-re. Csak 10 napja van visszaállítani a Windows 11-ről a Windows 10-re frissítés után. Ezután tiszta telepítést kell végeznie (törölje az összes adatát) a visszaállításhoz. Ha technikai típusú ember vagy, megpróbálhatja a Windows 10 és a Windows 11 kettős bootolását is kis kockázattal.

Bár sok új funkció található a Windows 11-ben, a Microsoft eltávolított néhány olyan funkciót, amelyek elérhetők a Windows 10-ben. Már nem szinkronizálhatja az asztali háttérképét; az Internet Explorer és a Math Input panel eltűnt; és néhány alkalmazást is eltávolítottak. Ezek az alkalmazások a 3D Viewer, a OneNote a Windows 10-hez, a Paint 3D és a Skype. Ezeket még mindig megtalálhatja a boltban. A Microsoftnak teljes listája van, ha aggódik.

A Microsoft visszavonult a WordPad alkalmazásától, ehelyett a felhasználókat a NotePad vagy a Microsoft Word felé irányítja.

Rendszerkövetelmények és kompatibilitás

A Windows 10 biztonsági menüje.Arif Bacchus/Digital Trends

Az egyetlen akadályok a frissítéshez a Windows 11 rendszerkövetelményei. Szüksége lesz egy újabb processzorra az Intel 8. generációjától vagy az AMD Ryzen 2000-től (vagy újabb) processzortól és TPM 2.0 támogatásra a rendszerén. A TPM alapvetően egy hardverbiztonsági processzor a modern PC-kben. Szinte minden asztali számítógép és laptop támogatja a TPM 2.0-t, de ellenőrizze alaplapjaink listáját, amelyek támogatják a TPM-et, ha saját PC-jét építette. A Window 10-nek nincs ilyen korlátozása az egyéni PC-kre.

Technikailag telepítheti a Windows 11-et nem támogatott hardverre is, de nem ajánljuk ezt. A Microsoft leállíthatja a támogatást azokon a rendszereken, amelyek nem minősülnek a Windows 11-hez, és esetleg nem kapja meg a kritikus biztonsági frissítéseket (bár a Microsoft kiadta a Windows 11 frissítéseit nem támogatott hardverekhez a bevezetés óta).

Ha számítógépe több mint 4 éves, jó esély van arra, hogy a Windows 11 nem támogatja. Ez lehet a döntő tényező közte és a Windows 10 között.

Támogatás és frissítési ciklus

A Windows 11 eltért a Windows 10 félévente frissülő frissítési ütemétől, és évente egyszeri frissítést favorizált. Ez pont olyan, mint a macOS. A Microsoft elkötelezte magát a Windows 10 támogatása mellett 2025-ig, és nemrég bejelentette, hogy a Windows 10 is csak évente egyszer fog frissülni. Az éves nagy frissítés mellett a Windows 11 kisebb funkciókat vezet be az év során.

A legújabb Windows 11 2022-es frissítés meghatározza, hogy ezek az éves frissítések hogyan fognak kinézni. Tele van funkciókkal, különösen a Windows 10 korszak lassú frissítési üteméhez képest.

Ez a frissítés mindenféle apró felhasználói felületi finomítástól a Start menüig egészen az új alkalmazásokig, mint például a Clipchamp. Az akadálymentesítési funkciók nélkülözhetetlenek néhányak számára, és vannak olyan fontos Windows 10 funkciók is, amelyek végre átterjedtek a Windows 11-re - például mappák a Start menüben. Sok szempontból úgy érzi, mintha ez lenne a Windows 11 verziója, amelynek tavaly kellett volna elindulnia.

A Microsoft továbbra is támogatja a Windows 10-et 2025. október 14-ig. Azonban leállította az új Windows 10 licenceléseket 2023 elején. Ez azt jelenti, hogy ha már rendelkezik a Windows 10-zel, továbbra is támogatást fog kapni a következő néhány évben. Ha egy régebbi verzióról szeretne frissíteni, akkor közvetlenül a Windows 11-re kell ugrania.

Hibák

A Windows 11 memória szivárgás hiba.Kép a szerzői jog tulajdonosának engedélyével

A Windows 11 számos hibát látott, míg a sokkal idősebb Windows 10 stabilabb. A Microsoft gyorsan javította az új operációs rendszerével kapcsolatos problémákat. Láttunk olyan hibát, amely több ezer üres mappát hoz létre a Fájlkezelőben, valamint olyan hibát, amely jelentősen lelassítja az SSD sebességét.

Egy ponton a Microsoft azt javasolta, hogy ne frissítsen egyik Windows 11 frissítésre, és az operációs rendszer számos problémát látott az AMD processzorokkal. A Microsoft kijavította mindezeket a problémákat, de biztonságos feltételezni, hogy a Windows 11 több hibát fog bemutatni, mint a Windows 10, még akkor is, ha a Microsoft gyorsan címezi őket.

Van azonban egy folyamatban lévő Windows 11 probléma, amely a memória szivárgásokkal kapcsolatos. Ahogy megerősítettük és teszteltük, a Windows 11 extra RAM-ot vehet igénybe, ha több példányt nyit meg a Fájlkezelőben. Soha nem engedi el a RAM-ot, ha bezárja a Fájlkezelőt, és a rendszer extra erőforrásokat vesz igénybe. Ez nem mindenkinél jelentkezik, és a Windows 10-ben is régóta jelen van, de jelentős - enyhén szólva.

Csak néhány Windows 11-es problémát fedtünk fel a múltban, de van egy nagyszerű módja a Windows 11 hibáinak nyomon követésére. A Windows felhasználók mindig jelenthetnek új hibákat a Visszajelzés Hub alkalmazásban. Ha Új vagy Top szerint rendez, láthatja az összes kis Windows 11 hibát, amelyet lehetetlen lenne egy bejegyzésbe tenni. Tehát, ha valóban látni akarja, mi történik ott, keressen az alkalmazásban a Windows 10 PC-jén a Windows 11 visszajelzésekre.

Megéri a Windows 11?

A Surface Pro 9 a Type Cover billentyűzet felnyitva.Microsoft Surface Pro 9 Digital Trends

A Windows 11 megéri a frissítést a legtöbb ember számára. Számos új funkcióval, teljesítményjavítással és designváltozással rendelkezik. Mint a legújabb Windows operációs rendszer, általában több figyelmet kap, mint a Windows 10.

Nincs túl nagy kockázata a Windows 11-re való frissítésnek sem. Némi tervezéssel könnyedén eltávolíthatja a Windows 11-et és visszatérhet a Windows 10-hez. És az elérhető legújabb frissítéssel soha nem volt értelmesebb kipróbálni.

Milyen új funkciók találhatóak a Windows 11-ben?

A Windows 11 számos új funkciót kínál, beleértve a központosított Start menüt, az új Snap Layouts és Snap Groups funkciókat, valamint a Microsoft Teams integrációt.

Milyen rendszerkövetelmények szükségesek a Windows 11-hez?

A Windows 11-hez újabb processzor szükséges az Intel 8. generációjától vagy az AMD Ryzen 2000-től kezdve, valamint TPM 2.0 támogatásra van szükség a rendszerén.

Hogyan frissíthetem a számítógépemet Windows 11-re?

A legtöbb PC ingyenesen frissíthető a Windows 10-ről egy egyszerű Windows frissítésen keresztül.

Milyen hibák fordulhatnak elő a Windows 11 használata során?

A Windows 11 több hibát is bemutathat, mint például több ezer üres mappa létrehozása a Fájlkezelőben, vagy jelentős lassulás az SSD sebességében. A Microsoft azonban gyorsan címezi ezeket a problémákat.

Meddig támogatja a Microsoft a Windows 10-et?

A Microsoft továbbra is támogatja a Windows 10-et 2025. október 14-ig.

Milyen gyakran frissül a Windows 11?

A Windows 11 eltért a Windows 10 félévente frissülő frissítési ütemétől, és évente egyszeri frissítést favorizált.