A Windows 11 következő nagy frissítése szeptember 26-án érkezik: AI Copilot és több

2023.10.22 - 10:54
Windows Operációs Rendszer
Antivírus és Szoftver

A Microsoft következő nagy Windows 11 funkciófrissítése, amelynek kódneve Windows 11 23H2, egy nagy újdonsággal bővül: az AI. A Microsoft készül az AI PC-k korára a Bing Chat által támogatott Windows Copilot hozzáadásával. Szeptember 26-án debütál előzetes formában, majd októberben szélesebb körben is elérhető lesz, a Windows 11 2023 Update néven.

Ez a legközelebbi dolog egy témához, amit már egy ideje láttunk a Windows 11 frissítésben. Az AI természetesen a Windows Copilotot fogja hajtani, de ajánlott fájlokat is találhatunk majd a Fájlkezelőben és a Start menüben, valamint egy kifejezetten AI-ra szakosodott szekciót a Microsoft Store alkalmazásban. Kisebb javításokra is számíthatunk a Windows rendszeren belül, mind az egyszerű használat, mind a funkcionális frissítések tekintetében, mint például az alkalmazások visszaállításának képessége egy biztonsági mentésből.

A Microsoft szeptember 21-én, New Yorkban tartott sajtóeseményen mutatta be az új frissítést, bemutatva néhány új funkciót. Azonban van egy kis csavar: a Windows 11-be érkező funkciók először a Windows 11 jelenlegi verziójának, a Windows 11 22H2-nek a frissítésében jelennek meg. A Windows 11 23H2 aztán a negyedik negyedévben kerül kiadásra, mint egy összegző frissítés, amely magában foglalja az összes új funkciót. Mit jelent ez Önnek? Nem sokat, de a lényeg az, hogy valószínűleg nem fogja azonnal látni az összes új funkciót.

  • Mikor várható a Windows 11 23H2 megjelenése a PC-jén? A Microsoft azt mondta, hogy a Windows 11 23H2 szeptember 26-án kerül kiadásra a Windows 11 22H2 frissítésében, majd később minden Windows 11 PC-re kiterjedően, mint a Windows 11 23H2.
  • Milyen néven lesz ismert a Windows 11 23H2? A Windows 11 23H2-t a Windows 11 2023 Update néven fogják ismerni. A Windows 11 22H2 frissítést KB5030310-ként szállítják, amelyet “Cumulative Update Preview for Windows 11 Version 22H2 for x64-Based Systems” néven ismerünk.
  • Mennyit fog felszámolni a Microsoft a Windows 11 23H2-ért? Ez egy ingyenes frissítés lesz, és eddig csak egyetlen kis frissítési funkciót láttunk, amely a drágább Windows 11 Pro fenntartott.
  • Mennyi időbe telik a Windows 11 23H2 letöltése és telepítése? Bár a Windows 11 23H2 letöltése a háttérben történhet, a telepítés/újraindítás folyamata 20 perc és fél óra közötti időt vehet igénybe, attól függően, hogy a Microsoft mennyi időt vesz igénybe a frissítések alkalmazására a PC-n. A Windows 11 22H2 javításának telepítése (a Copilot-tal együtt) körülbelül öt percet vett igénybe egy 13. generációs Intel Core laptopon, SSD-vel.

A Microsoft szeptember 26-án teszi elérhetővé előzetes formában a Windows 11 23H2-t, nagyobb kiadás előtt októberben. Korábban a Microsoft a Windows 11 frissítési veremén keresztül továbbította a frissítéseket, pillanatok alatt küldve inkrementális kódfrissítéseket a PC-jére. De néhány alapvető változás miatt, amelyet a Microsoft hozzáad a PC-jéhez, lehetséges, hogy a Windows 11 23H2 kicsit bonyolultabb lesz. Eddig a Microsoft nem adta ki egyszerre a Windows 11 23H2-t a tesztelőinek a Release Preview Channelben, hanem inkrementális frissítésekkel együtt a kísérleti Beta Channelben.

Bár a Windows 11 23H2 alapvető változásokat fog tartalmazni a Windowsban, alkalmazásfrissítéseket is tartalmazni fog. Íme, amit úgy gondolunk, hogy a Windows 11 23H2 új funkcióit tartalmazza majd, az alapján, amit a Microsoft nyilvánosan kiadott a Windows Insider Release Preview csatornájának, majd amit a Microsoft később bejelentett.

Megjegyeztük azt is, milyen funkciókat látunk először a szeptember 26-i frissítésben, a Windows 22H2-ben.

Windows Copilot (most már csak Copilot)

A Windows Copilot-ot úgy kell elképzelni, mint a Bing Chat és a Cortana kombinációját: részben felhő alapú AI asszisztens, amely képes helyben feldolgozni néhány feladatot a számítógépen. Ne tévesszen meg senkit: a Windows Copilot indításához internetkapcsolat szükséges, és ugyanolyan semleges élményben lesz része, mintha a Bing Chat-et használná a weben. (Ez a Windows 22H2 frissítési buildünkben található, KB5030310.)

Windows 11 Copilot

Mark Hachman / IDG

Frissített Beállítások kezdőlap

Tudjuk, hogy lesz egy frissített Beállítások Kezdőlap, mivel már most is ott van a nyilvános Release Preview buildben. (Ez a Windows 22H2 frissítési buildünkben található, KB5030310.)

Windows 11 23H2 settings page

Mark Hachman / IDG

RGB világításvezérlők

Néhányan imádják az RGB világítást (főleg azok, akik nem kell aludniuk a PC-jükkel ugyanabban a szobában). Néhányan utálják. Ami eddig hiányzott, az egy egységes Windows vezérlőpult az RGB világítás kezelésére a különböző perifériák között, annak ellenére, hogy évek óta kértük. A Dinamikus Világítás a Windows válasza erre a régóta fennálló problémára.

Windows 11 Dynamic Lighting Controls

Microsoft

AI-alapú ajánlások a Fájlkezelőben

Márciusban (majd májusban) a Microsoft bejelentette, hogy AI-alapú ajánlott fájlokat hoz a Fájlkezelőbe. Ezeket új “karusszel” képként kell látnia a Fájlkezelő tetején - egy csapdával! SharePoint fiókkal is rendelkeznie kell, amelyet a Microsoft felhasznál a fájlok fontosságának prioritizálására.

Microsoft Windows 11 23H2 File Explorer carousel

Microsoft

Windows Biztonsági mentés és visszaállítás

Az új PC-re való áttérés valami, amit mindannyian megtettünk, és ez időt vehet igénybe a napunkból. A Microsoft bevezet egy új Windows Biztonsági mentés alkalmazást - toljon mindent a OneDrive felhőbe! - valamint egy új Out of the Box Experience (OOBE) funkciót, amely ezt a biztonsági mentést átviszi egy új PC-re a Windows 11 beállítási folyamat során.

Microsoft Windows 11 23H2 restore

Microsoft

Jelszavak

A jelszavak egyszerű, erős eszköz: ahelyett, hogy jelszót kérne, egy jelszó biometrikus adatokkal hitelesítheti Önt egy weboldalon - már láttuk ezt néhány mobilalkalmazásnál, amelyek ujjlenyomatot igényelnek a bejelentkezéshez. A Windows is ígéri ezt.

Új Hangerőkeverő a Gyorsbeállításokban

Rendszeresen küzdök a Hangerőkeverővel, különösen, amikor fejhallgató, fülhallgató, ANC fejhallgató vagy csak egy régi Hardon Karmon Invoke között váltok, ami most már csak Bluetooth hangszóró. A Microsoft úgy tűnik, jobb hangvezérléseket hoz a Windowsba, akár alkalmazásonként is.

Microsoft Windows 11 23H2 volume mixer

Microsoft

Területen belüli írás a Windows Tintához

Egyszerűbb csak elmondani, mit csinál. Ha “macska”-t ír be egy Windows mezőbe (például egy keresőmezőbe), a Windows úgy értelmezi az írott “macska” szót, mintha beírná a “macska”-t ugyanabba a mezőbe. Egyszerű, igaz? Így várja el az ember, hogy az írás működjön, de történelmileg nem így volt.

Microsoft Windows 11 Windows Ink

Microsoft

Javított Hangszerkesztés és Vezérlők

A Hangszerkesztéssel való munka a Windowsban elég szórakoztató. De mindig lehet jobb. A Microsoft új hangvezérléseket ad hozzá (“Válasszon [szöveg 1]-től [szöveg 2]-ig”, vagy “félkövérítsd azt”) és átalakítja a Hanghívás kezdőlapját, hogy a parancsok listája könnyebben érthető legyen.

A Microsoft bővíti az angol akcentusok listáját, amelyeket most már támogat, beleértve az Egyesült Királyságot, Indiát, Kanadát, Ausztráliát és Új-Zélandot.

A Hanghívás (vagy hangvezérlés) is egyre nagyobb teret hódít, a Microsoft ígéri, hogy ha a PC be van állítva rá, hanggal is be tud jelentkezni a PIN-jével. A Windows Beállítások beállítása (Akadálymentesség > Beszéd) lehetővé teszi a hanghívás bekapcsolását még a PC-be való bejelentkezés előtt. (Ez a Windows 22H2 frissítési buildünkben található, KB5030310.)