Még mindig szüksége van antivírusra?

2023.10.29 - 12:32
Windows Operációs Rendszer
Antivírus és Szoftver
Kulcsfontosságú Megállapítások Részletek
Beépített vs. harmadik féltől származó antivirus szoftverek Bár a Windows és a Mac rendelkeznek beépített vírusvédelemmel, ezek nem mindig nyújtanak teljes körű védelmet. A harmadik féltől származó antivirus szoftverek gyakran kiegészítő védelmet nyújtanak.
Ingyenes vs. fizetős antivirus szoftverek Az ingyenes antivirus szoftverek korlátozott védelmet nyújtanak és gyakran csak egy eszközt fednek le. A fizetős verziók átfogóbb védelmet nyújtanak és több eszközt is képesek védeni.
VPN és antivirus szoftver együttes használata A VPN és az antivirus szoftver különböző funkciókat lát el, így mindkettő használata javasolt a teljes körű digitális biztonság érdekében.
Antivirus szoftver optimalizálása Az antivirus szoftver hatékonyabbá tehető a rendszeres frissítésekkel, a valós idejű vizsgálatok engedélyezésével és a fájlok rendszeres biztonsági mentésével.

Szinte minden internethez csatlakoztatott eszközt érinthetnek vírusok, legyen az okostelefon vagy számítógép. A vírusirtó szoftverek többségében szükségesek, és a legjobb vírusirtók azok, amelyek egyszerre több eszközt képesek védeni. A TotalAV az egyik legjobb vírusirtó, amely iOS, macOS és Android rendszerekre is védelmet nyújt. Meglepően jó egy megfizethető vírusirtónak.

A számítógépes vírusok gyakorlatilag bármilyen internethez csatlakoztatott eszközt megtámadhatnak, számítógépektől az okostelefonokig. Ezzel együtt néhány rendszer ellenállóbb a vírusokkal szemben, mások pedig beépített vírusvédelemmel rendelkeznek. Ez felveti a kérdést: “Még mindig szükség van harmadik féltől származó vírusirtó szoftverre?”.

Profi tipp: Minden eszköz védelme vírusirtó szoftverrel elég sokba kerülhet. Spóroljon a Kaspersky Free-vel, ami az egyik legjobb ingyenes vírusirtó szoftver. Jobban érzékeli a rosszindulatú programokat, mint azt sokan gondolnák.

Még mindig szükség van vírusirtóra?

Összességében valószínűleg még mindig szükség van vírusirtó szoftverre, de néhány eszköznek jobban szüksége van rá, mint másoknak. Az egyetlen operációs rendszer, amelyre abszolút nem kell vírusirtó szoftvert telepíteni, az az iPhone. Azonban a Windows, macOS és Android rendszereknek még mindig szükségük van vírusirtó szoftverre.

Elhatározta, hogy beszerez egy vírusirtó szoftvert?

Valójában nem az a kérdés, hogy “ha”, hanem inkább az, hogy “melyiket”. Évek óta teszteljük a vírusirtó szoftvereket, és megállapítottuk, hogy a legjobbak védelmet nyújtanak a zsarolóvírusok, kémprogramok, rosszindulatú programok és más digitális fenyegetések ellen. Ezeket a fenyegetéseket képesek észlelni és semlegesíteni, mielőtt kárt tennének. Íme néhány kedvencünk:

Miért van még mindig szükségünk antivírus szoftverre?

Minden nap új kártevők és egyéb online fenyegetések jelennek meg. Valójában az AV-Test Intézet naponta több mint 350 000 új kártevőt és potenciálisan nemkívánatos alkalmazást (PUA) regisztrál. Igen, jól olvasta: minden egyes nap. Általában a kártevők nagyobb problémát jelentenek, mint a PUÁ-k, 2020-ban a teljes fenyegetések 90 százalékát tették ki, szemben a PUÁ-k 12 százalékával.

Ezzel együtt néhány operációs rendszer sokkal fogékonyabb a vírusokra, mint mások, a Windows vezet ebben. A kezelt szolgáltatók (MSP-k) szerint 2021. január 25-én a zsarolóprogramok 87 százaléka célozta meg a Windows számítógépeket.

Operációs rendszer Ransomware által célzott százalék 2021.01.25-én az MSP-k szerint
Windows 87%
Windows tablet 11%
macOS X 7%
Android 5%
iOS 3%

Hasonlóan az AV-Test adatai azt mutatták, hogy a Windows eszközökön volt a legtöbb új kártevő és új PUA 2020-ban és 2021 januárjában, majd az Androidok és végül a Mac-ek következtek. Összefoglalva, hacsak nincs iOS eszköze, mint az iPhone vagy iPad, az antivírus szoftver elengedhetetlen.

Operációs rendszer Új kártevők 2020-ban Új kártevők 2021. januárban Új PUA-k 2020-ban Új PUA-k 2021. januárban
Windows 91.9 millió 11.4 millió 5.38 millió 802,370
macOS 674,496 678 48,689 5,600
Android 3.2 millió 434,105 5.61 millió 807,452

Avast Antivirus - No Viruses or Malware Found

Hogyan védi az antivírus a készülékeit?

Röviden, az antivírus szoftverek átvizsgálják a készülékeit vírusok, kártevők és egyéb kiberfenyegetések után kutatva. Ha valami rosszindulatút észlel, karanténba helyezi és eltávolítja a fájlt. Nézzünk bele egy kicsit részletesebben.

Főbb jellemzők

Íme az alapok, amelyeket minden antivírus magában foglal a szoftverében:

  • Viselkedés-alapú észlelés: A viselkedés-alapú észlelés azt jelenti, hogy a szoftver képes megtalálni a vírusokat és kártevőket, még akkor is, ha azok még nem szerepelnek a meglévő adatbázisokban.
  • Ellenőrzések: A legtöbb szoftver rendelkezik igény szerinti és hozzáférhető ellenőrzésekkel, amelyeket ütemezhet, folyamatosan futtathat vagy bármikor elindíthat.
  • Vírus karantén és eltávolítás: Ha a szoftver észlel egy vírust, karanténba helyezi, hogy ne fertőzhessen tovább a készülékén, és teljesen eltávolítja.
  • Webböngészés védelme: A phishing e-mailektől a rosszindulatú weboldalakig az antivírus szoftver online is védi Önt, valamint helyben a készülékén.

Extra funkciók

Sok antivírus szoftvert más digitális biztonsági szoftverekkel együtt csomagolnak, mint például:

  • Szülői felügyelet: A szülői felügyelet bizonyos weboldalakat blokkol a megtekintéstől, hogy biztonságban tartsa a gyerekeket online, valamint képernyőidő korlátokat is bevezet.
  • Tűzfalak/ hálózati védelem: A tűzfalak blokkolják a fenyegetéseket a készülék hálózatán, míg az antivírus szoftver önmagában csak készülékspecifikus.
  • Biztonságos böngészők: A szoftver tartalmazhat egy biztonságos böngészőt, mint a Tor, amely háromszorosan titkosítja az összes webes tevékenységet, így az internetszolgáltatók nem láthatják, mit csinál online.
  • Jelszókezelők: A jelszókezelők minden bejelentkezési adatait egy titkosított széfben tartják.
  • Titkosított felhőtárolás: Az érzékeny fájlok számára a titkosított felhőtárolás a legjobb megoldás.
  • Rendszer optimalizálás: Néhány szolgáltatás azt állítja, hogy optimalizálja a rendszer teljesítményét a sebesség szempontjából, többek között fájlok és letöltések törlésével.
  • Személyazonosság-védelem: Az személyazonosság-védelmi szolgáltatások több pénzügyi és bűnügyi területet vizsgálnak meg a felhasználó személyesen azonosítható információi (PII) reményében, hogy megelőzzék az identitástolvajlást.
  • VPN: De nem utolsósorban, a VPN-ek titkosítják a készülék webes tevékenységét és IP-címét, hogy nagyobb adatvédelmet teremtsenek és megkerüljék a munkahelyi vagy kormányzati korlátozásokat.

Norton Vault with Passwords Imported

Az antivirus elleni érvek

Természetesen azok, akik azt állítják, hogy az antivirus szoftver nem szükséges, nem teljesen tévednek. Az iOS-eszközök számára valóban nem szükséges, sőt, eleve nem is létezik ilyen.

Fontos tudnivaló: Néhány antivirus cég megpróbálhatja becsapni Önt azzal, hogy azt gondolja, iOS-eszközre tölt le antivirus programot, de általában ez valamilyen mobilbiztonsági forma, amely nem tartalmaz vírusvédelmet. Mindig olvassa el az apró betűs részt!

Van az az érv is, hogy az antivirus szoftverek drágák, amivel sajnos egyet kell értenünk. Átlagosan egy antivirus évente körülbelül 40 dollárba kerül, és a szerződési időtartamok általában nem rövidebbek. És bár léteznek ingyenes antivirus szoftverek is, ezek általában korlátozzák például a csatlakoztatható eszközök számát vagy a használati időt. Végül néhány eszközön, mint például a Windows és a Mac gépeken, beépített antivirus szoftver található, így sokan úgy érzik, hogy további harmadik féltől származó szoftverre nincs szükség. Nos, utánajártunk a dolognak, ami elvezet minket a következő témához…

Beépített vs. harmadik féltől származó antivirus szoftverek

Ha az eszközök már rendelkeznek vírusvédelemmel, akkor az antivirus szoftverek feleslegesek, igaz? Nem igaz. Nézzünk néhány konkrét példát.

Microsoft Defender Antivirus

A Microsoft Defender Antivirus, más néven Windows Defender, valós idejű védelmet nyújt a fenyegetésekkel szemben, mint például kémprogramok, rosszindulatú programok és vírusok:

  • Alkalmazásokban
  • Felhőtárolásban
  • E-mailben
  • Weben.

Azonban csak a Windows 10 és újabb számítógépek rendelkeznek Windows Defenderrel, és még így is előfordulhat, hogy nem működik minden felhasználónál, különösen az üzleti felhasználóknál. Ez azért van, mert a Windows Defender nem rendelkezik végpontvédelemmel és válaszadási képességgel vagy automatizált vizsgálati és helyreállítási funkcióval. Valójában a Microsoft egy másik szoftvert is kínál, amelyet Endpoint Defendernek hívnak, hogy pótolja ezeket a korlátozásokat, de a felhasználók harmadik féltől származó alkalmazásokat is használhatnak, ha ezt preferálják.

macOS Big Sur Antivirus

Hasonlóan, a Mac számítógépek, amelyeken a Big Sur operációs rendszer fut, rendelkeznek az XProtecttal, egy beépített antivirus szoftverrel, amely a háttérben fut anélkül, hogy a felhasználónak egy ujját is meg kellene mozdítania. Az Apple továbbá kínál:

  • Gatekeeper: A Gatekeeper ellenőrzi az új szoftvereket rosszindulatú viselkedés szempontjából, és megakadályozza futásukat, ha azt gyanítja, hogy rosszindulatú programról van szó.
  • Homokozó mód: A homokozó mód lehetővé teszi a Mac-ek számára, hogy alkalmazásokat futtassanak karanténban, vagy ahogy az Apple hívja, egy “virtuális homokozóban”, amely el van izolálva a számítógép többi részétől.

Bár ezek a funkciók minden antivirus szoftver elengedhetetlen részei, ez a beépített védelem nem blokkolja az adware-t vagy bármely PUP-ot (potenciálisan nem kívánt programokat), amelyek a felhasználó tudta vagy beleegyezése nélkül lettek telepítve. Ez azt jelenti, hogy néhány rosszindulatú szoftver képes volt átsiklani a múltban. Ráadásul a Malwarebytes 2020-as “Malware állapota” jelentése szerint a Mac-ek elleni fenyegetések száma több mint 400 százalékkal nőtt 2019-hez képest. Tehát bár megkockáztathatja, és csak a Mac beépített antivirusát használhatja, a digitális biztonság terén mindig jó dolog a redundancia, és az adware és a PUP-ok elleni védelem elengedhetetlen.

Ingyenes vs. fizetős antivirus szoftverek

Ahogy korábban is említettük, rengeteg ingyenes antivirus szoftver van a piacon, legyen szó teljesen ingyenes előfizetésekről vagy ingyenes próbaidőszakokról. Azonban ezeknek az ingyenes lehetőségeknek lehetnek korlátozásaik, mint például:

  • Eszközkompatibilitás: Az ingyenes antivirus szoftverek nem működhetnek az Ön operációs rendszerén. Például a Kaspersky ingyenes antivirusa nem működik Mac-en, csak Windows, iOS és Android eszközökön.
  • Tűzfal hiánya: A legjobb ingyenes antivirusaink listáján szereplő összes lehetőség (Kaspersky, Bitdefender, Avast, AVG és McAfee) nem rendelkezik tűzfalakkal, így a hálózati biztonságért esetleg fizetnie kell.
  • Eszközök száma: Hasonlóan, sok ingyenes lehetőség csak egy eszközt fed le, míg az átlagembernek több eszköze is van, amelyeknek védelmet kell nyújtani a vírusok és rosszindulatú programok ellen.
  • Idő: Végül néhány ingyenes lehetőség időben korlátozott lehet, például 30 napra, bár vannak olyan alkalmazások, amelyeket korlátlan ideig használhat.

Az ingyenes antivirus szoftver mindenképpen jobb, mint a semmi, de az összes eszközének átfogó védelméhez valószínűleg fizetős előfizetésbe kell beruháznia.

Kaspersky Antivirus App Home ScreenKaspersky Antivirus App Home Screen

Ha van VPN-em, akkor is szükségem van antivirusra?

Röviden: igen, még akkor is szüksége van VPN-re, ha antivirus szoftvert használ. Miért? Mert a VPN-ek és az antivirus szoftverek összehasonlítása olyan, mint az almák és a narancsok összehasonlítása. Míg a VPN-ek titkosítják az eszköz IP-címét és webes tevékenységét, addig az antivirus szoftverek a vírusok és rosszindulatú programok ellen védnek, tehát nincs átfedés a képességeikben. Azonban néhány antivirus lehetőség VPN-nel együtt érkezik, így talán két madarat üthet egy követéssel.

Hogyan optimalizálhatja antivirus szoftverét

Most, hogy tudja, hogy az antivirus szoftver digitális biztonsági szükséglet, íme néhány tipp, hogyan hozhatja ki belőle a legtöbbet.

  1. Vásároljon csomagban: Ahogy már említettük, az antivirus szoftver nem mindenható a digitális biztonság terén. Ezért sok cég csomagban kínálja antivirus szoftverét más szolgáltatásokkal, mint például VPN-ek, identitástolvajlás elleni védelem és jelszókezelők. Ha még nem rendelkezik ezekkel a szolgáltatásokkal, pénzt takaríthat meg, ha csomagban vásárolja meg őket.
  2. Frissítse a szoftvert: Győződjön meg róla, hogy minden szoftverfrissítést elvégez, amint az elérhetővé válik, mert az elavult szoftverek biztonsági réseket tartalmazhatnak. Ha lehetséges, kapcsolja be az automatikus frissítéseket.
  3. Ne duplázzon: Az antivirus szoftverek esetében nem érvényes a “minél több, annál jobb” elv. Ha egyszerre több harmadik féltől származó antivirus program fut, rendszerösszeomlást okozhat, ezért egyszerre csak egy szolgáltatást használjon.
  4. Engedélyezze a valós idejű vizsgálatot: A valós idejű vizsgálat azt jelenti, hogy - ahogy a neve is sugallja - a szoftver valós időben vizsgálja az eszközét vírusok és rosszindulatú programok után. Az igény szerinti vizsgálatokkal ellentétben nem kell manuálisan parancsot adnia a szoftvernek az eszköz vizsgálatára; ez automatikusan megtörténik.
  5. Vizsgálja meg az összes szoftvert: Győződjön meg róla, hogy a biztonsági vizsgálat magában foglalja az online letöltött fájlokat is, mert ezek is tartalmazhatnak rosszindulatú programokat.
  6. Ütemezze a vizsgálatokat: Ha a valós idejű vizsgálat túlságosan lelassítja az eszközét, rendszeres időközönként is ütemezhet vizsgálatokat.
  7. Vizsgálja meg az összes e-mail üzenetet: Ugyanebben a vonatkozásban győződjön meg róla, hogy az antivirus szoftvere az összes bejövő és kimenő e-mailjét is vizsgálja.
  8. Rendszeresen készítsen biztonsági másolatot a fájlokról: Végül, ha egy vírus mégis átjutna, rendszeresen készítsen biztonsági másolatot a fájljairól titkosított felhőben vagy helyi tárolóban.

Trend Micro Scan OptionsTrend Micro Scan Options

Profi tipp: Ha ütemezett vizsgálatok mellett dönt, javasoljuk, hogy legalább hetente végezzen egyet.

Összefoglalás

Bár néhány eszköz rendelkezhet beépített védelemmel a vírusok ellen, a harmadik féltől származó antivirus szoftver használata szükségessé válik, legyen az ingyenes vagy fizetős. Lentebb válaszoltunk néhány gyakran feltett kérdésre az antivirus szoftverekkel kapcsolatban, tehát olvasson tovább, ha még vannak kérdőjelek a fejében.

Szükséges-e az antivirus szoftver iOS-eszközökre?

Nem, az iOS-eszközök számára nem szükséges antivirus szoftver, sőt, eleve nem is létezik ilyen.

Milyen előnyei vannak a harmadik féltől származó antivirus szoftvereknek a beépített védelemmel szemben?

A harmadik féltől származó antivirus szoftverek gyakran kiegészítő védelmet nyújtanak, például adware és PUP (potenciálisan nem kívánt programok) elleni védelmet, amelyeket a beépített védelem gyakran nem blokkol.

Milyen korlátozásai vannak az ingyenes antivirus szoftvereknek?

Az ingyenes antivirus szoftverek korlátozhatják például a csatlakoztatható eszközök számát, a használati időt, és esetleg nem működnek minden operációs rendszeren.

Szükségem van-e antivirusra, ha van VPN-em?

Igen, még akkor is szüksége van antivirusra, ha VPN-t használ, mert a VPN-ek és az antivirus szoftverek különböző funkciókat látnak el.

Hogyan optimalizálhatom az antivirus szoftveremet?

Frissítse rendszeresen a szoftvert, engedélyezze a valós idejű vizsgálatot, és rendszeresen készítsen biztonsági másolatot a fájlokról.

Milyen gyakran kellene vizsgálatot végezni az antivirus szoftverrel?

Ha ütemezett vizsgálatokat végez, javasoljuk, hogy legalább hetente végezzen egyet.