10 nagy ok, amiért ne frissíts Windows 11-re

2023.10.25 - 18:36
Windows Operációs Rendszer
Antivírus és Szoftver
Kulcsfontosságú megállapítások Részletek
Az Action Center eltűnése a Windows 11-ben A Windows 11 szétválasztja az értesítések és gyorsbeállítások funkcióit, ami kevésbé hatékony lehet a felhasználók számára.
A Timeline és más funkciók hiánya a Windows 11-ben Néhány funkció, mint a Timeline, a Live Tiles és az Internet Explorer, nem érhető el a Windows 11-ben, ami problémát jelenthet néhány felhasználó számára.
Több választási lehetőség a File Explorer kontextus menüiben a Windows 10-ben A Windows 10 több beállítást kínál a jobb klikkes kontextus menüben, amit néhány felhasználó előnyben részesíthet.
Nincs sietés a frissítéssel A Microsoft továbbra is támogatja a Windows 10-et 2025 októberéig, így nincs sietés a Windows 11-re való frissítéssel.

Soha nem találkozhat olyan Microsoft Windows frissítéssel, amelyet ne fogadnának heves negatív reakciókkal, és bár a Windows 11 nem találkozott annyi haraggal, mint néhány korábbi operációs rendszer verzió, ez nem jelenti azt, hogy minden rózsás. A fő probléma a hardverkövetelményekkel kapcsolatos. Kisebb panaszok az interfész változásokra vonatkoznak, amelyek „ki mozgatta a sajtomat?” kérdéseket vetnek fel, de mégis felkorbácsolják a hosszú távú felhasználók haragját. Sok szempontból a Windows 11 ugyanolyan jól működik, mint a Windows 10. Ugyanazt a szoftvert futtatja és támogatja az összes ugyanazt a perifériás hardvert. És mégis, számos érv szól amellett, hogy ne frissítsen Windows 11-re.

A nagy új operációs rendszer verzió kiadásának elsődleges célja, legyen az Apple-től, Google-től vagy Microsoft-tól, az emberek új hardver vásárlására ösztönzése, nem pedig régiek frissítése. A technológiai óriások kevésbé érdekeltek abban, hogy meglévő hardverét frissítse, mivel ez nem biztosít számukra bevételt.

Most már szinte kizárólag a Windows 11-et használom az asztali PC-n, és elmondhatom, hogy nem jelent hatalmas változást váltani közte és a Windows 10 között. Mégis, vannak dolgok, amiket hiányolok a Windows 10-ből, és okok, amiért előnyben részesítheti a bevált operációs rendszert a frissítés helyett. Sok ok arra vezethető vissza, hogy a Windows 10 sok mindent jól csinált, amit a Windows 11 megsemmisít.

Akármi is legyen a véleménye ezekről a Windows verzió választásokról, 2025. október 14-én a Microsoft már nem támogatja a Windows 10-et. És erősen javasoljuk, hogy ne futtasson támogatás nélküli operációs rendszer verziót, mivel nem kapja meg a létfontosságú biztonsági frissítéseket.

Addig is, amíg még van választása, itt van néhány ok arra, hogy miért maradjon a Windows 10-nél és halassza el a frissítést. Nyugodtan adjon hozzá saját okait is a frissítés elutasítására az alábbi megjegyzésekben.

1. Új PC-t kell vásárolnia a Windows 11-hez

TPM Security chip(Kredit: Asus)

A legnagyobb felháborodást a Windows kommentátorok körében a Windows 11 új hardverkövetelményei okozták. A TPM biztonsági chip szükségességéről sok digitális tinta folyt, míg tapasztalataim szerint a frissítéshez szélesebb körben elterjedt akadály egy újabb CPU követelménye volt. Három vagy négy PC-t teszteltem, amelyek mind rendelkeztek TPM chipekkel, de olyan CPU-kkal, amelyek nem voltak elég frissek a frissítéshez. Kiderült, hogy a régebbi chipek eszközmeghajtó támogatása sokkal több kernel összeomlást eredményez, tehát a Microsoft nem önkényesen állítja fel ezt a követelményt. Nem is telepítheti az operációs rendszert abban a valószínűtlen esetben, ha PC-je még mindig 32 bites processzort futtat; csak 64 bites Intel/AMD és Arm chipeken fut.

Ez mind a meglévő PC-k frissítéséről szól. Ha új számítógépet szeretne vásárolni, még mindig vannak más okok, amiért olyat vásárolhat, amelyen Windows 10 fut, ahogy azt alább látni fogja. Jó választékban kaphatók még Windows 10 előtelepített PC-k, és lehetséges a Windows 11-ről Windows 10-re való visszaállás.

A Windows 10 Táskasávja Jobb

Windows 10 Taskbar vs. Windows 11 Taskbar

A Windows 10 lehetővé teszi szélesebb, informatívabb táskasáv gombok megjelenítését és lehetővé teszi a táskasáv elhelyezését a képernyő oldalán vagy tetején, valamint az alján - ez néhány felhasználó számára nagy ügy. A Windows 11 egyiket sem teszi meg. A 10-es verzióban a bejegyzések mindig ugyanott vannak. De az 11-esben, ha az alapértelmezett középre igazítást használja, az ikon pozíciók, sőt a Start gomb is változik, ahogy nyitja és bezárja az alkalmazásokat. Szerencsére a Windows 11-ben balra igazíthatja a táskasávot, ami megoldja ezt az utolsó problémát, bár a többi továbbra is fennáll.

Egy másik hiba, hogy a Táskasáv naptár nem engedi hozzáadni vagy látni az eseményeket, mint ahogy a Windows 10-ben. A Windows 11 22H2 frissítése azonban javított egy sok felhasználó panaszát: a fájlok húzása és eldobása a táskasáv alkalmazásikonjaira.

A Windows 10 Start Menüje Jobb

Windows 10 Start Menu vs. Windows 11 Start menu

Az új Windows 11 Start menü nem mutatja a nemrég telepített alkalmazásokat vagy a gyakran használt alkalmazásokat. A “Javasolt” alkalmazásokat kínálja, amelyek lehet, hogy ezeken az elveken alapulnak, de én nem találtam olyan hasznosnak, mint a Windows 10 világos szakaszait ezekhez a kategóriákhoz. Az 11-es ikonok nem mutatnak semmilyen információt az alkalmazásokról, mint ahogy a Windows 10 csempéi teszik. A korábbi operációs rendszer azonnali hozzáférést biztosít a Power (Kikapcsolás, Újraindítás, Alvás) és a Beállításokhoz.

  1. Hirdetések jönnek

OneDrive promóció a Windows 11 Fájlkezelőben(Kredit: Microsoft)

A Microsoft új gyakorlatba kezd, amit “jelvényeknek” nevez (mások zaklatásnak hívják), és ezeket az alapvető operációs rendszer funkciókba illeszti, mint például a Start menü, keresőmező, értesítési panel és még a Fájlkezelő is. Ezek a jelvények a Microsoft szolgáltatásait javasolják, amelyek funkciókat adnak hozzá az aktuálisan használt funkcióhoz; a technológiai média ezeket hirdetéseknek nevezi.

Az eddigi promóciók csak olyan Microsoft szolgáltatásokra vonatkoztak, amelyeket sok felhasználó valójában hasznosnak találhat, mint például az OneDrive és a Microsoft 365. Tapasztalatom szerint az Apple eszközök ugyanolyan bűnösek abban, hogy próbálnak rávenni arra, hogy előfizess olyan szolgáltatásokra, mint az iCloud vagy az Apple News+ állandó felugró üzenetekkel. Nem találtam semmilyen utalást arra, hogy a Microsoft hirdetési célokra engedné harmadik feleknek ezeket a jelvényeket használni, csak első fél szolgáltatásokra. Mindenesetre a Windows 10 felhasználóknak nem kell ezzel foglalkozniuk.

  1. A Windows 11 tablet-élménye nem olyan jó, mint a Windows 10-é

Windows 11 tableten(Kredit: Microsoft)

Írtam már arról, mennyire frusztráló a Windows 11 használata tableten, és bár a Microsoft azt állítja, hogy javított rajta, én az ellenkezőjét tapasztalom. A Windows 10-ben a balról és jobbról történő becsúszás előhozza a nagyon hasznos Feladat Nézetet és Művelet Központot (egy másik rendkívül hasznos funkció, ami hiányzik a Windows 11-ben; lásd alább). Egy alkalmazást bezárhatunk úgy, hogy az ujjunkat lefelé húzzuk a képernyő tetejéről, és az alkalmazások alapértelmezés szerint teljes képernyős módban futnak, ami logikus egy tableten. A Windows 11 teljesen új gesztusokat vezet be, amelyek több ujjat igényelnek. Bár ezek a gesztusok inkább Apple-szerűek, kérdéses, hogy sok iPad felhasználót át fognak-e téríteni a Surface Go felhasználókká. A 22H2 Windows 11 frissítés egy kicsit több érintőfunkciót adott hozzá, de még mindig nem olyan kellemes használni tableten, mint a Windows 10.

  1. A Windows 11 bejelentkezést igényel egy Microsoft fiókba

Bejelentkezés a Microsoft fiókba a Windows 11 beállításakor(Kredit: Microsoft)

Nehéz lenne olyan Mac felhasználót találni, aki nem jelentkezik be egy Apple ID fiókba, sem olyan Chromebook vagy Android felhasználót, aki nem jelentkezik be egy Google fiókba. De vannak Windows felhasználók, akik nagyon ellene vannak annak, hogy bejelentkezzenek egy fiókba a PC-jükön. Ha te is ilyen vagy, itt van az okod, hogy miért ne frissíts a Windows 11-re. Legalábbis a Home kiadásra. A Pro kiadásnak nincs ilyen követelménye, bár úgy tűnik, hogy ez a kiskapu a jövőben megszűnik, a előzetes kiadások alapján. A Home verzió esetében csak a beállítás során kell bejelentkezni a fiókba. Ezután választhat egy helyi fiókot a PC normál használatához. Ahogy a többi operációs rendszernél is, a Microsoft fiókba való bejelentkezés előnyökkel jár, beleértve az OneDrive biztonsági mentést, Store alkalmazásokat, Xbox játékokat, Microsoft Family szülői ellenőrzéseket és Phone Linket az Android telefon funkcióinak PC-n történő használatához.

A Windows 11-ben eltűnt az Action Center

Action Center vs. Windows 11(Forrás: Microsoft/PCMag)

Az egyszerű, minden egyben Action Center helyett a Windows 11 szétválasztja funkcióit egy szétszórt, kissé logikátlan elrendezésben, ami valamelyest hasonlít a macOS rendszerben látható értesítési dobozok rendezetlen elrendezésére (bár nem annyira rossz). A Windows 10-ben megérinted a hangszóró ikont a hang beállításához, a Wi-Fi gombot a Wi-Fi változtatásához, és az akkumulátor ikont az energiaellátás helyzetének megtekintéséhez. A Windows 11-ben ezek a kényelmi funkciók össze vannak csoportosítva, így a hangszóró ikon megérintésekor megjelennek az akkumulátor és Wi-Fi beállítások, amelyekkel nem vagy foglalkozva. A Windows 11 kevésbé hatékony ezen a területen. Hiányoznak továbbá az értesítési terület naptárában található találkozóid. A Windows 10 még új találkozókat is hozzáad az Action Centerben.

Hiányozni fog a Timeline és más megszűnt funkciók a Windows 11-ben

Timeline in Windows 10(Forrás: Microsoft)

Mint minden nagyobb OS frissítésnél, néhány funkció jön, néhány funkció megy. A legnagyobbak, amelyek elhagyták a Windowst a 11-es verzióban, a Timeline, a Live Tiles és az Internet Explorer. Ha olyan régi üzleti alkalmazást futtatsz, amelynek szüksége van az IE-re, akkor még mindig futtathatsz egy Internet Explorer módot a Microsoft Edge böngészőben. A Timeline most már a múlt ködébe vész. Nem használom sokat, de néha hasznosnak találom.

A Windows 10 több választási lehetőséget kínál a File Explorer kontextus menüiben

File Explorer context menu Windows 10 vs. Windows 11(Forrás: Microsoft)

Ezzel én vagyok az ördög ügyvédje, mivel utáltam azokat a végtelenül mély jobb klikkes kontextus menüket, amelyeket bármelyik alkalmazás hozzáadhatott a File Explorer jobb klikkes kontextus menüjéhez a korábbi Windows verziókban. Még mindig elérhetők, ha rákattintasz a További opciók megjelenítése menüpontra. Ha ez zavar (ahogy néhány felhasználót zavar, a webes fórumok és komment szekciók alapján), akkor van még egy okod, hogy ne frissíts.

Nincs sietés: még két éved van

0 of 8 minutes, 10 secondsVolume 0%

00:0008:10

PCMag LogoWindows 11: Az értékelés

A Microsoft továbbra is támogatja a Windows 10-et 2025 októberéig, tehát miért sietnél a Windows 11-re váltással? Ha elégedett vagy a Windows 10-zel, akkor nagyon kevés okod van a frissítésre. Ettől függetlenül vannak olyan emberek, akik mindig szeretik birtokolni az új dolgokat és legfrissebb terveket; a Microsoft azt állította, hogy nem lesznek új funkciók a Windows 10-ben. Nekem nem volt problémám a Windows 11 használatával, és vannak biztosan vonzó dolgok benne, mint az új design és a nyugtatóbb rendszerhangok. De ha jobban szereted, megtarthatod a Windows 10-et még legalább két évig. Ekkor már lehet, hogy a világ továbblép a Windows 12-re!

Mi változott a Windows 11 Action Centerben?

A Windows 11-ben az Action Center helyett a funkciók szétválasztásra kerültek, ami kevésbé hatékony és logikátlan elrendezést eredményezett.

Mely funkciók hiányoznak leginkább a Windows 11-ben?

A legnagyobb hiányosságok a Timeline, a Live Tiles és az Internet Explorer megszűnése.

Miben különbözik a File Explorer kontextus menü a Windows 10 és 11 között?

A Windows 11 korlátozottabb kontextus menüt kínál, míg a Windows 10-ben mélyebb és szélesebb körű beállításokat találhatunk.

Meddig támogatott a Windows 10?

A Microsoft továbbra is támogatja a Windows 10-et 2025 októberéig.

Miért érdemes mégis frissíteni Windows 11-re?

A Windows 11 új designnal és nyugtatóbb rendszerhangokkal érkezik, de csak akkor érdemes frissíteni, ha ezek fontosak számodra.

Mikor jelenik meg a Windows 12?

Egyelőre nincsenek hivatalos információk a Windows 12 megjelenéséről.