11 előnye az antivírus szoftver használatának – Az online biztonság fontossága

2023.11.01 - 16:13
Antivírus és Szoftver
Kulcsfontosságú Megállapítások Részletek
Tűzfal védelem A tűzfal és az antivirus együttes használata kétszeresen ellenőrzi a számítógépről küldött és rá érkező adatokat, így hatékony védelmet nyújt a kémprogramok és phishing támadások ellen.
Weboldalak hozzáférésének korlátozása Az antivirus szoftverek korlátozzák a nem engedélyezett weboldalak elérését, csökkentve ezzel a kiberfenyegetések kockázatát.
Gyermekfelügyelet Az antivirus szoftverek segítségével a szülők nyomon követhetik gyermekeik online tevékenységét, biztonságos és hatékony módon.
Jelszóvédelem Az antivirus szoftverek mellett érdemes jelszókezelőt is használni a jobb biztonság érdekében.
Költséghatékonyság Az antivirus szoftverek általában költséghatékonyak, és sok esetben ingyenes verziók is elérhetők.

Tudjunk meg egy kicsit a vírusról.

A vírus minden nem kívánt program, amely a felhasználó tudta nélkül bejut a rendszerébe. Önmagát képes szaporítani és terjeszteni. Nem kívánt és rosszindulatú műveleteket hajt végre, amelyek végül befolyásolják a rendszer teljesítményét és a felhasználó adatait/fájljait. A számítógép vírust úgy lehet elképzelni, mint a számítógép betegségét, akárcsak az emberi vírusok, amelyek betegségeket okoznak az emberekben.

És mi az az Antivírus?

Az antivírus szoftver, ahogy a neve is mutatja, egy olyan program, amely a vírus ellen dolgozik. Észleli vagy felismeri a vírust, majd a vírus jelenlétének észlelése után eltávolítja azt a számítógép rendszerből. Az antivírus szoftver profilaktikusként működik, így nem csak eltávolítja a vírust, hanem megakadályozza bármilyen potenciális vírus fertőzést a számítógépen a jövőben.

Miért van szükség antivírus szoftverre?

Egy rendszer antivírus nélkül olyan, mint egy nyitott ajtóval rendelkező ház. Egy nyitott és védtelen ajtó minden betolakodót és betörőt vonz a házadba. Hasonlóképpen, egy védtelen számítógép végül meghívja az összes vírust a rendszerbe. Az antivírus olyan, mint egy zárt ajtó egy biztonsági őrrel a számítógépeden, amely elhárítja az összes rosszindulatú behatoló vírust. Tehát, nyitva hagyod az ajtót a betolakodóknak?

Milyen kárt okozhat a vírus a számítógépednek?

Ha a számítógépedet megtámadja egy vírus, a következő módon befolyásolhatja a számítógéped:

  • Lassítja a számítógépet
  • Károsítja vagy törli a fájlokat
  • Újraformázza a merevlemezt
  • Gyakori számítógép lefagyások
  • Adatvesztés
  • Képtelenség bármilyen feladatot végrehajtani a számítógépen vagy az interneten

Az antivírus szoftver olyan, mint egy fényes fény sugár egy tele sötét vírusokkal teli világban. A nyújtott előnyök száma számtalan. Néhány legjelentősebb előny:

Védelem a vírusoktól és azok átvitelétől

Az antivírus szoftver főként profilaktikus funkciót lát el. Észleli a potenciális vírust, majd eltávolítja azt. Ne feledje, hogy mindez többnyire a vírus által okozott kár előtt történik. Tehát ez azt jelenti, hogy a vírusok nagy részét már jóval azelőtt megakadályozzák, hogy bármilyen kárt okoznának a rendszereidben. Egy antivírus naponta sok vírussal küzdhet anélkül, hogy tudnál róla.

Ha a rendszeredet megtámadta egy vírus, akkor potenciálisan átadhatod azt barátaidnak, családodnak és hálózatodnak. Tehát, ha meg akarod védeni a számítógép rendszeredet, valamint ismerőseid számítógépeit, akkor fontolja meg egy antivírus beszerzését.

Spam és hirdetések blokkolása

Ha gyors felmérést végez arról, hogy a vírusok hogyan jutnak be áldozataik számítógép rendszereibe, meg fog lepődni a pop-up hirdetéseket és weboldalakat használó vírusok arányán. A felugró hirdetések és spam weboldalak a leggyakrabban használt kapuk a vírusok számára, hogy megfertőzzék a számítógépedet, majd károsítsák a fájljaidat.

Az ilyen szoftverek, mint például a Bullguard Internet Security, ezek ellen a rosszindulatú, vírust tartalmazó hirdetések és weboldalak ellen dolgoznak, blokkolva azok közvetlen hozzáférését a számítógép hálózatodhoz.

Védelem a hackerek és adattolvajok ellen

A hackerek általában malware vagy vírus programot használnak az áldozatuk számítógépének eléréséhez. A malware-t az áldozat tudta nélkül telepítik a számítógépre. A hackerek ezt úgy érik el, hogy rosszindulatú e-maileket küldenek az áldozatoknak. Ezután a hacker könnyedén hozzáférhet a kívánt fájlokhoz és programokhoz.

Ezt követően az áldozat adatait saját akaratuk szerint használhatják; törölhetik vagy károsíthatják azt, és később váltságdíjat követelhetnek érte. Az antimalware programok, mint például a Malwarebytes, antihacking zárat helyeznek el, vagy rendszeres vizsgálatokat végeznek a hacker vagy a hacking alapú programok jelenlétének észlelésére a számítógép hálózatban. Tehát az antivirus szoftver teljes védelmet nyújt a hackerek ellen.

Biztosítja a védelmet az eltávolítható eszközökkel szemben

Gondoljon arra, hány alkalommal adatokat továbbított számítógépe és az eltávolítható eszközök, például USB-k között. Számtalan, igaz?

Előfordulhatott, hogy számítógépe lelassult vagy összeomlott egy barátja USB-jének csatlakoztatása után. Valaha is elgondolkodott, miért történt ez? Ez azért van, mert az USB vagy az eltávolítható eszköz vírus továbbító eszközként szolgált. Tehát abba kell hagynia az eltávolítható eszközök használatát, mert soha nem tudhatja, melyik USB tartalmazhat vírust?

Nem! Csak szerezzen be egy antivirus szoftvert, amely átvizsgálja az összes eltávolítható eszközt a potenciális vírusok után kutatva, hogy biztosan ne kerüljön át vírus.

Megvédi az adatait és fájljait

Az antivirus szoftver figyelemmel kíséri az összes fájlt, amely belép a rendszerébe. Az összes ilyen fájlt átvizsgálják, hogy ellenőrizzék bármilyen furcsaság vagy rosszindulatú tevékenység jelenlétét. A vírusok könnyedén átterjedhetnek a hálózatára fertőzött fájlok révén, és ezek viszont potenciálisan károsíthatják az adatait és fájljait. Még az is előfordulhat, hogy teljesen elveszíti értékes adatait a vírusok miatt.

Az Avira szoftver megoldása biztosítja, hogy az adatai és fájljai megfelelően védettek legyenek.

Felpörgeti a számítógépét

Gondoljon két egymás mellett álló számítógépre.

Az egyik szenved a vírustámadás következményeitől, mint például a lassú feldolgozási sebesség és a gyakori összeomlások. A másik antivirus védelemmel rendelkezik. Melyik lesz gyorsabb?

Természetesen az antivirus-szal rendelkező. Ez azért van, mert a számítógépnek nincsenek problémái, mert az antivirus megállította a vírust, mielőtt valódi kárt okozhatott volna. Néhány antivirus még törölheti és eltávolíthatja a haszontalan fájlokat ismeretlen forrásokból, hogy felszabadítsa a lemezterületet, növelve ezzel a PC sebességét.

Tűzfal védelem a kémprogramok és a phishing támadások ellen

Általánosságban elmondható, hogy a tűzfal figyeli a számítógép hálózatába be- és kimenő forgalmat. Amikor egy antivirus programmal párosul, a tűzfal védelem kétszeresen ellenőrzi minden fájlt vagy adatot, amit az interneten keresztül küld vagy átvisz a számítógépéről egy másik hálózatra.

Ugyanez vonatkozik azokra a fájlokra és adatokra, amelyeket külső hálózatról kap. Véletlenül megnyithat egy rosszindulatú weboldalt vagy e-mailt, majd áldozatául eshet egy phishing támadásnak. Ilyen támadás során a támadók kifejezetten a bejelentkezési adataira, hitelkártya információira vagy más személyes információira/dataira céloznak. Egy ilyen támadás jelentős pénzügyi veszteséget vagy személyes adatszivárgást eredményezhet. A kétirányú tűzfal védelem az antivirus szoftverekből, mint például az Avast, blokkolja és eltávolítja azokat az e-maileket vagy fájlokat, amelyek bármilyen módon árthatnak Önnek.

Korlátozza a weboldalak hozzáférését a web védelmének növelése érdekében

A nem engedélyezett weboldalak elérése számos kiberfenyegetést jelenthet a számítógép rendszerére, beleértve a kémprogramokat, hackereket, zsarolóvírusokat stb. Ezek a fenyegetések potenciálisan veszélyeztethetik az adatait és fájljait. Egy antivirus szoftver korlátozza a webes hozzáférését, hogy korlátozza tevékenységeit a nem engedélyezett hálózatokon. Ezt azért teszik, hogy biztosítsák, csak azokat a weboldalakat éri el, amelyek biztonságosak és ártalmatlanok a számítógép rendszerére.

Szemmel tartja a gyerekeket

A szülők legnagyobb fejfájása a modern időkben az, hogy gyermekeik szabadon hozzáférhetnek bármilyen tartalomhoz az interneten, legyen az jó vagy rossz.

Egy szülő nem mindig tudja figyelemmel kísérni, hogy gyermekei mit csinálnak a számítógépen. És nem tudják mindig iskolázni a gyerekeiket a jó és rossz weboldalakról, mert a gyerekek könnyen idegesek lesznek. Az antivirus szoftver lehet a megoldás az ilyen aggodalmaskodó szülők számára. Egy olyan monitoring eszközt biztosíthat, amellyel biztonságos, mégis hatékony módon nyomon követheti gyermekei tevékenységeit. Az antivirus szoftver megfelelő naplókat biztosít a gyermek tevékenységeiről. Az ESET az egyik legismertebb antivirus, amely szülői felügyeletet kínál.

Védi a jelszavát

Jelszóval védi értékes adatait és fiókjait, majd azt gondolja, hogy adatai és fiókjai védettek.

De mi van, ha valaki ellopja a jelszavait egy vírus segítségével?

A jelszó tolvaj később zsarolhatja Önt, vagy felhasználhatja a jelszavát érzékeny információkhoz való hozzáféréshez. Az antivirus használata mellett érdemes lehet egy jelszókezelőt is használni a jobb biztonság érdekében.

Költséghatékony

Az antivirus szoftverek többsége meglehetősen költséghatékony. Az antivirus gyártó cégek által kínált havi vagy éves csomagok nem drágák. Ha figyelembe veszi a szolgáltatások sokféleségét, amelyek az antivirus prémium csomagjával járnak, biztosan úgy gondolja, hogy az ár, amit kínálnak, meglehetősen alacsony.

Ezen felül, ha szűkös a költségvetése és nem akar pénzt költeni az antivírus prémium verziójának megvásárlására, akkor ingyenes antivírust is szerezhet.

Jobban jár a számítógépe antivirus szoftver nélkül?

Egy vírus támadás olyan kárt okozhat, hogy új számítógépet kell vásárolnia, mert a régi számítógépe javíthatatlanul megsérült. Ha nincs védőmechanizmus a számítógép rendszerében, az olyan, mintha meghívást küldene a vírusoknak a számítógépére, egyértelmű és hozzáférhető bejáratot biztosítva nekik.

Soha nem akarná saját kezűleg és saját akaratából károsítani a számítógépét? Ha nem, akkor minél előbb szerezzen be egy antivirus szoftvert, hogy a vírus támadás áldozatává válás állandó félelme nélkül használhassa a számítógépét.

Milyen védelmet nyújt a tűzfal az antivirus szoftverrel együtt?

A tűzfal és az antivirus szoftver együttműködve kétszeresen ellenőrzi minden fájlt és adatot, amit az interneten keresztül küld vagy átvisz a számítógépéről egy másik hálózatra. Ezáltal hatékony védelmet nyújt a kémprogramok és phishing támadások ellen.

Hogyan segíthet az antivirus szoftver a gyermekem internetes tevékenységének felügyeletében?

Az antivirus szoftverek gyakran tartalmaznak szülői felügyeleti eszközöket, amelyekkel biztonságosan nyomon követheti gyermeke internetes tevékenységét. Ezek az eszközök naplókat biztosítanak a gyermek tevékenységeiről.

Milyen további védelmet nyújthatok a jelszavaimnak az antivirus szoftveren túl?

A jelszavak védelmében érdemes lehet egy jelszókezelőt is használni. Ezek az eszközök segítenek biztonságosan tárolni és kezelni a jelszavait, tovább erősítve az adatbiztonságot.

Mennyibe kerül egy átlagos antivirus szoftver?

Az antivirus szoftverek ára változó, de általában költséghatékonyak. A gyártók havi vagy éves csomagokat kínálnak, amelyek széles körű szolgáltatásokat tartalmaznak. Ha szűkös a költségvetése, ingyenes antivírusok is elérhetők.

Mi történik, ha nem használok antivirus szoftvert a számítógépemen?

Ha nincs védőmechanizmus a számítógép rendszerében, az olyan, mintha meghívást küldene a vírusoknak a számítógépére. Egy vírus támadás olyan kárt okozhat, hogy új számítógépet kell vásárolnia.

Milyen gyorsan kellene beszereznem egy antivirus szoftvert?

Minél előbb beszerezni egy antivirus szoftvert, annál jobb. Ez lehetővé teszi, hogy a vírus támadás áldozatává válás állandó félelme nélkül használhassa a számítógépét.